Foto: mavo/Shutterstock

#YESSINSIGHTSS: Personal Leadership

Auteur: YESS International Consultants

Onlangs presenteerde MT de 100 Goudhaantjes van 2017: de meest ambitieuze managementtalenten van Nederland onder de 45. Onder hen Slaven Mandic – onder wiens hoede Wayne Parker Kent uitgroeide tot een succesvolle online uitgeverij met 15 magazines, 100 medewerkers en 9 miljoen maandelijkse bezoekers – en Thecla Schaeffer, die als CMO van G-Star het merk internationaal op de kaart wist te zetten.

Eén van de kenmerken die deze professionals gemeen hebben, is dat ze zeer gedreven en ambitieus zijn. Maar waar voldoet een goede leider verder aan? Waar moet hij/zij rekening mee houden? Om deze vragen over personal leadership te beantwoorden, dook #YESSNEWSS in de vakbladen om de laatste updates, rapporten en tips op een rij te zetten.

Kwetsbaarheid

Johannes Claeys verdedigde afgelopen maand zijn proefschrift over leiderschap en kwetsbaarheid aan Tilburg University. Hij onderzoekt de zogeheten vulnerability paradox: het streven naar perfectie op leiderschapsniveau zorgt ervoor dat professionals zich kwetsbaar voelen. Tegelijkertijd kunnen ze deze gevoelens niet uiten binnen de organisatie.

“Persoonlijk contact leidt tot meer openheid en innovatieve ideeën”

Uit Claeys’ onderzoek blijkt dat het voor een leider voordelen heeft om zich kwetsbaar op te stellen. Wanneer hij/zij op een persoonlijk level contact heeft met het team, leidt dit tot meer openheid, vertrouwen, innovatieve ideeën en een veilige plek om te discussiëren.

Hij waarschuwt echter voor de negatieve gevolgen wanneer een leider zich te (vaak) kwetsbaar opstelt: wanneer je constant gebruik maakt van deze “kaart”, verliest hij zijn waarde.

Veiligheid

In Egon Zehnder’s Leadership Insights: CEO Net Present Value constateren Olli Laurén en Michael Portland dat de raad van bestuur vaak voor een “veilige” optie kiest wanneer er een nieuwe CEO moet worden aangewezen. Iemand die ervaring heeft binnen de industrie en die goed past bij de bedrijfscultuur.

Het artikel laat echter zien dat er andere factoren zijn die een nog grotere invloed hebben op de resultaten van een nieuwe leider. Zo moet hij/zij:

“De CEO moet over nederigheid en flexibiliteit beschikken”

1) Uiterst ambitieus en enorm gedisciplineerd zijn;

2) Zichzelf en de organisatie continu kunnen heruitvinden en in nieuwe richtingen kunnen duwen;

3) Zich als dienende leider kunnen opstellen en zijn/haar team kunnen laten excelleren;

4) Over nederigheid en flexibiliteit beschikken.

Wanneer erkend wordt dat deze eigenschappen cruciaal zijn bij de aan te stellen CEO, zullen de risico’s op falend leiderschap drastisch dalen. Deze leider heeft misschien een langere inwerkperiode nodig om de sector te leren kennen; op de lange termijn zal hij/zij de organisatie naar een hoger niveau tillen, en dus de échte veilige keuze zijn volgens de auteurs.

Verandering versus stabiliteit

“Quick wins of een sterke, interne supportbasis?”

Ook in How technology is changing the job of the CEO, gepubliceerd in McKinsey Quarterly, bespreekt Claudio Feser hoe een nieuwe CEO genoodzaakt is een balans te vinden tussen de nood aan verandering en stabiliteit. Zo is jarenlange ervaring binnen een raad van bestuur voordelig, terwijl dit tegelijkertijd kan leiden tot een rigide manier van handelen.

In het artikel worden meerdere professionals aangehaald, elk met een eigen visie op hoe een CEO zich zou moeten gedragen tijdens zijn/haar eerste honderd dagen. Waar de één meent dat quick wins erg belangrijk zijn om het management team van zijn/haar kunnen te overtuigen, zegt de ander dat de focus op het opbouwen van een sterke, interne supportbasis zou moeten liggen.

Het merendeel van de geïnterviewden is het er over eens dat de huidige technologische ontwikkelingen de grootste uitdaging vormen binnen organisaties. Het is aan een leider om met deze ontwikkelingen mee te gaan of om deze zelfs zelf te creëren, om zo de organisatie mee te laten groeien met haar tijd.

“De huidige technologische ontwikkelingen vormen de grootste uitdaging”

#YESSNEWSS overzicht

Kerneigenschappen

Naast de besproken insights zijn er volgens Claudio Fernández-Aráoz, auteur van Great People Decisions, ook een aantal kerneigenschappen waar je een geboren leider aan kunt herkennen:

  • Het juiste motief
  • Een visie van zichzelf als leider
  • De vier leiderschap assets (zie onderstaand kader)

De vier leiderschap assets

  • Gebruik maken van informatie en nieuwe ideeën najagen
  • Een onweerstaanbare visie overbrengen
  • Recht op doelen afgaan, ondanks tegenslagen
  • Altijd zoeken naar leermogelijkheden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief #YESSNEWSS